Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ



Λογισμικό - Πιλότος για ΑμΕΑ

Ο υπολογιστής με τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει είναι μια αναγκαιότητα στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Και επειδή όλοι έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σχεδιάστηκε το λογισμικό πρόγραμμα NavigAbile που απευθύνεται σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, δυσκολίες στην έκφραση του λόγου και σε άτομα με νοητική υστέρηση. Το NavigAbile εντάσσεται στο πρόγραμμα eTen της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που έχει στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης των διευρωπαϊκών ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το δημόσιο συμφέρον. Στη χώρα μας το NavigAbile εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος σε ενηλίκους και ειδικά σχολεία σε Αττική και Δράμα. Συμμετείχαν 27 ΑμΕΑ ηλικίας 9-64 ετών, με την πλειονότητα των συμμετεχόντων να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 16-20 ετών. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του NavigAbile παρουσίασε σε χθεσινή ημερίδα η μη κυβερνητική οργάνωση e-ISOTIS (Ισότητα για όλους στην Κοινωνία της Πληροφόρησης). Την ημερίδα με θέμα «Εφαρμογές Πληροφορικής για άτομα με μαθησιακές και επικοινωνιακές δυσκολίες» διοργάνωσε η e-ISOTIS σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΕΔΡΑ. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε πρόσβαση σε κάποιο βοήθημα επικοινωνίας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν πληκτρολόγιο και ποντίκι, με λίγες εξαιρέσεις που διέθεταν προσαρμοσμένα πληκτρολόγια, ενώ οι περισσότεροι είχαν πρόσβαση σε υπολογιστή μέσω τρίτου. Το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά να χρησιμοποιεί το NavigAbile από άλλα μέσα και το 70% των εκπαιδευτών πιστεύει ότι το NavigAbile υποστηρίζει και βελτιώνει την επικοινωνία των ΑμΕΑ και γι' αυτό προτείνει τη δημιουργία περισσότερων τέτοιων προγραμμάτων. Το NavigAbile διατίθενται δωρεάν από την e - ISOTIS, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 - 2693760.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και εκπαιδευτικό υλικό για την Ηπια Νοητική Καθυστέρηση Βασισμένο σε Μαθησιακά Ψηφιακά Παιχνίδια από το Εργο «Επινόηση» του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το υλικό παρουσίασε ο Δημήτρης Γκούσκος, λέκτορας και συντονιστής του έργου.


Ναυ.Καρ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/09/2008


Το άρθρο έτυχε να βρεθεί στα χέρια μου και τότε θυμήθηκα οτι κάπου στο διαδίκτυο έχω στήσει μία πόρτα για τον ουρανό... έτσι το αναρτώ, για την μικρή πιθανότητα να βρεθεί εδώ κάποιος που θα του φανεί χρήσιμο.

3 σχόλια:

  1. μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμα το λιγισμικό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑντιΑυταρχική
    αυτό που με ρωτάς δυστυχώς δεν το γνώρίζω,
    δοκίμασες τον αριθμό τηλεφώνου που έδινε το άρθρο;
    αν ισχύει ακόμα ίσως κάτι μπορούν από εκεί να σου πουν, ιδάλλως ψάξτο λίγο περισσότερο στο google..

    για δες εδώ..
    είναι μία φόρμα που υπάρχει στο navigabile.eu
    όπου μπορείς συμπληρώνοντας το όνομά σου και ένα μέηλ να τους ρωτήσεις ό,τι θες..
    θεωρητικά λειτουργεί, γιατί όχι; :)

    καλά αποτελέσματα και
    καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή